On jeste legenda "naseg" fudbala i ako sam uvek vise voleo Seada ....zbog razumljivog razloga
Sa Vecernjih novosti...dug tekst ali morao sam ga staviti ovde jer me Pape dosta podseca na Antica kad je ovaj dosao na kormilo reprezentacije. Umeren...bez nekih preteranih obecanja, sto je vama najvise potrebno posle Cire kao i nama posle raznih Djorica i Clementea.....
NEKADA je bio zvezda Sarajeva, mozak i duÅ¡a reprezentacije Jugoslavije, simbol Pari Sen Žermena. Danas je Safet SuÅ¡ić (54) selektor nacionalnog tima Bosne i Hercegovine, struÄnjak s renomeom, koji na poÄetku najvećeg trenerskog izazova u karijeri po svaku cenu želi da izbegne da mu se na putu ka Evropskom prvenstvu 2012. godine naÄ‘e - Srbija. Za Papeta, kako će ovaj fudbalski virtuoz vazda ostati upamćen od Vardara do Triglava, naÅ¡i „orlovi“ predstavljaju skup izvanrednih pojedinaca svetskog formata, Äiji kvalitet će na predstojećem Mundijalu dobiti potvrdu najmanje plasmanom u osminu finala.
- Uveren sam da će Srbija igrati u drugom krugu u Južnoj Africi. Antić je napravio kvalitetan tim od odliÄnih fudbalera koji igraju u velikim evropskim klubovima i ne bi trebalo da imate problem u grupi - kaže SuÅ¡ić u razgovoru za „Novosti“. - Istina, Gana, koja vam je prvi rival, ima opasan tim i Srbija je ne sme potceniti. Ipak, jaÄi ste. Å to se tiÄe Nemaca, smatram da znate s njima. Sećam se utakmice koju sam 1998. gledao na Mundijalu u Francuskoj, vodili ste 2:0, na kraju su „švabe“ izvukle bod. KonaÄno, Australiju ne vidim kao ekipu koja može nekome da pomrsi raÄune. O daljem takmiÄenju ne bih govorio jer ne znam kako se ukrÅ¡taju grupe, ali osmina finala vam neće izmaći.
* Uskoro će žreb kvalifikacionih grupa za Evro 2012, koji bi mogao da spoji Srbiju i BiH. Da li bi vam to odgovaralo?
- Nikako! Srbiju ne bih voleo da imamo za suparnika u grupi, kao i ostale bivÅ¡e jugoslovenske republike. Sve te selekcije znaju naÅ¡u pravu vrednost, dok bi drugi mogli i da nas potcene, Å¡to ćemo pokuÅ¡ati da iskoristimo. Želim da izbegnemo i Å paniju, Holandiju i Portugal, reprezentacije koje igraju brzo, Å¡to nama ne odgovara. Svima ostalima rado ću na megdan, pa Äak i Engleskoj, NemaÄkoj, Francuskoj...
* BiH je zastala na korak od Mundijala. Kakva je klima u zemlji pred kvalifikacije za EP 2012?
- Svi oÄekuju da reprezentacija konaÄno zaigra na velikom takmiÄenju. Imamo dobar tim, ali to nije garant da ćemo biti meÄ‘u prve dve ekipe u grupi. Ja sam uvek umereni optimista, a mnogo toga zavisiće od raznih faktora, pre svega, od žreba. Ipak, sad bih potpisao da mi neko ponudi da budemo drugi i da opet igramo baraž. Mislim da se Portugal i sve one promaÅ¡ene Å¡anse ne mogu ponoviti. TakoÄ‘e, da smo u revanÅ¡u bili domaćini, možda bismo se danas spremali za Mundijal.
* Posle nekoliko odbijenih ponuda, konaÄno ste prihvatili da budete selektor. ZaÅ¡to baÅ¡ sad?
- Ko zna koliko puta u poslednjih 10 godina su me zvali da budem selektor, ali nisam bio u prilici, Å¡to zbog angažmana u klubu, Å¡to zbog Äinjenica da nikad nismo imali dovoljno jak tim. Ovog puta imamo kvalitet i nije me strah da se prihvatim posla.
* Koliko je teÅ¡ko naslediti struÄnjaka poput Ćire Blaževića?
- Nije nimalo lako. Ćiro je veliki trener iza kojeg stoje rezultati. Napravio je Äudo sa Hrvatskom 1998, a sad je nas prvi put doveo do baraža.
* Dobili ste punu podrÅ¡ku i javnosti i struke u BiH. NeÅ¡to sliÄno dogodilo se nedavno u Srbiji kada je izabran Antić. Da li i rezultatima možete da nastavite ovu komparaciju?
- Drago mi je zbog takvog poreÄ‘enja i godilo bi mi da budem uspeÅ¡an kao Antić. Ali, Srbija ima kvalitetnije i iskusnije igraÄe, tako da baÅ¡ nisam u istoj poziciji.
* Najavili ste da ćete vratiti iskusnog Salihamidžića. ZaÅ¡to vam, pored kvalitetnih mladih snaga, treba igraÄ od 33 godine?
- Sa 11-12 dobrih igraÄa ne možete imati ozbiljnu reprezentaciju. Da bismo bili konkurentni, potrebno nam je bar 18 fudbalera. Braco i sa 33 godine igra dobro u Juventusu i može da nam pomogne, ali postoje administrativni problemi jer je morao da se odrekne bosanskog državljanstva da bi dobio nemaÄko. U svakom sluÄaju, svi kvalitetni igraÄi su nam potrebni da bismo ostvarili cilj, plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini - kaže Safet SuÅ¡ić, novi selektor Bosne i Hercegovine.
UBIO NAS NOVAC
* NA našim prostorima više nema plejmejkera, kakvi ste bili vi i Dragan Stojković. Hoće li se roditi neki novi Pape ili Piksi?
- Mislim da je samo pitanje trenutka, možda već i postoje, samo treba da stasaju. Ali, nema više pravih plejmejkera ni u drugim zemljama. Francuska, recimo, od Zidana nema takvog.
* Urkos talentima, klupski fudbal na tlu bivše SFRJ propada?
- Ako znamo da za vodeće evropske timove igraju sve sami stranci i da pare diktiraju sve u fudbalu, jasno je zašto nas više nema na velikoj sceni. Ubio nas je novac - kaže Sušić.
LIÄŒNA KARTA
Rođen: 13. aprila 1955.
Mesto: Zavidovići
IgraÄka karijera: Krivaja (1971-1972), Sarajevo (1972-1982), PSŽ (1982-1991), Red Star (1991-1992)
Reprezentacija: Jugoslavija (51 meÄ - 21 gol)
Trenerska karijera: Kan, Istanbulspor, Al Hilal, Konja, Rize, Ankaraspor, reprezentacija BiH
BILI BISMO FAVORITI ZA SVETSKU KRUNU
* BILI ste Älan tima SFRJ koji je 1990. igrao u Äetvrtfinalu Mundijala u Italiji. Pamtite li eliminaciju od Argentine?
- Svakako! Da smo bili kompletni, sigurno bismo izbacili Argentinu sa sve Maradonom. Ali, igrali smo skoro 100 minuta bez iskljuÄenog Å abanadžovića i nismo imali ni trunku sreće.
* Englezi su nedavno procenili da bi Jugoslavija Äetiri godine kasnije bila prvak sveta?
- Vrlo moguće. Da Jugoslavija postoji, i sad bismo bili jedan od favorita za titulu - smatra Sušić