PoÄÂela je misija povratka srpske koÅ¡arke na mesto koje joj pripada na mapi Evrope.
U nedelju uveÄÂe "orlovi" su se okupili u Beogradu i poÄÂeli pripreme za kvalifikacije za EP u Poljskoj 2009.
MiloÅ¡ Vujanić izjavio je da mu je drago zbog povratka u nacionalni tim posle ÄÂetiri godine pauze.
"Imao sam dosta pehova sa povredama i sada sam sa 27 godina jedan od najstarijih igraÄÂa u reprezentaciji. U timu imamo dosta mladih koÅ¡arkaÅ¡a koji su proÅ¡le sezone u svojim klubovima bili nosioci igre. Imamo dovoljno vremena da se kroz prijateljske meÄÂeve i turnire dobro pripremimo za kvalifikacije", naglasio je plejmejker Efes Pilsena u hotelu "Zira" u kojem se okupila reprezentacija.
Bek Partizana UroÅ¡ Tripković smatra da reprezentacija Srbije ima odliÄÂan sastav i da može da osvoji prvo mesto u kvalifikacionoj grupi u kojoj su joÅ¡ MaÄ‘arska, Italija, Bugarska i Finska.
"Verujem da ćemo proći kvalifikacije. Ovaj tim je generacijski blizak, većina igraÄÂa se poznaje iz mlaÄ‘ih kategorija ili iz klubova. Postoje svi preduslovi da napravimo dobar rezultat", ocenio je Tripković.

Krstić: Reprezentacija važnija od ugovora
Centar Nenad Krstić rekao je da je joÅ¡ pred poÄÂetak proÅ¡le sezone odluÄÂio da igra za Srbiju, bez obzira Å¡to mu predstoje pregovori o novom ugovoru sa NBA ligaÅ¡em, Nju Džersijem.
"Drago mi je Å¡to sam u timu, prvi put posle 2005. Ljudi iz Nju Džersija su me savetovali da ne dolazim zbog pregovora, ali mi to zaista nije bilo najvažnije. Imamo odliÄÂnu atmosferu u timu, a verujem da će sve ostalo doći samo po sebi", naveo je Krstić.
Selektor Srbije DuÅ¡an Ivković rekao je da je okupio mlade igraÄÂe koje će kroz reprezentaciju pokuÅ¡ati da nauÄÂi da igraju kreativno i slobodno.
"U ovom trenutku vreme je ono Å¡to nam je najpotrebnije. Imamo mlade koÅ¡arkaÅ¡e, a moj osnovni cilj je da ih kroz meÄÂeve definiÅ¡emo, da im dozvolimo da budu slobodni i kreativni u igri", kazao je Ivković.
Novi ÄÂlan grÄÂkog Panatinaikosa DuÅ¡an Kecman rekao je da ekipa ne oseća pritisak zbog neophodnosti dobrog rezultata u kvalifikacijama.
"OÄÂekujem, pre svega, da dobro radimo na pripremama. Imamo odliÄÂnu ekipu i zato mislim da ćemo se kvalifikovati na Evropsko prvenstvo u Poljskoj. Najvažnije je da se dobro uigramo i da spremni doÄÂekamo prvi meÄ u kvalifikacijama koji igramo protiv Italije", istakao je Kecman.
Reprezentacija Srbije 10. jula putuje u Italiju, a potom će odigrati dva turnira, u Rusiji i Kini. Posle toga Ivkovićevi izabranici vraćaju se u Beograd, a prvi kvalifikacioni meĠsa Italijom igraju 20. avgusta u Kaljariju