srdjan wrote:Svetinja wrote:Na Halkidikuju je povo 4 eura u proseku. Izmedju 3.5 i 5 eura, preko dana, u kaficu
To za istočnoevropske standarde je mnogo, za zapadnjačke mislim da je OK. Jer ako platiš 5-6 eura u nekom lupam Utrechtu, Manchesteru ili 3-4 u nekom Dusiburgu, Duseldorfu onda pretpostavljam da ti je ok platiti toliko u nekom raju na zemlji ala grčki otoci, dalmatinski otoci.
Ali za nas, lokalno stanovništvo su takve cijene postale nenormalne.
Pa gdje bi došli s našim plaćama da plaćaš piva po 30 kuna
A kad sam bio mlađi, samo za primjer, današnji kum je ljetovao kod mene od 2002-2010 svako ljeto i bio bi po mjesec dana kod mene. Bilo je godina kad smo u tih 30 dana znali izaći 28

u istoj toj Crikvenici i to nam tad nije bio problem i to sa džeparcem koji bi dobivali od staraca, i još plaćati i damama sa okolnih stolova
Sad da imam toliko godina i trostruki iznos tadašnjeg džeparca mislim da bi si mogao priuštiti jedno 7 dana izlaska s ovakvim cijenama pića

Nije caka samo u piću i izlascima, nego i u samom aranžmanu. Recimo, nafataš aranžman preko turističke agencije za Grčku ili Tursku, platiš izmedju 650 i 1200 eura, letiš avionom, smješten si u hotelu od 4 ili 5 zvjezdica gdje imas puni pansion i ne moraš se peglati oko hrane, sve ti je tip top i uživaš. A onda odeš u Hrvatsku, izletis 50 eura dnevno za nekakav privatni smještaj gdje će ti nadrkani Dalmoš srati sto nisi ugasio svjetlo u kupatilu isl.
Računica je sljedeća, odeš 10 dana u Hrvatsku i platiš 50 eura po danu za smještaj (o hotelima da ne pričam) - to ti je u startu 500 eura. Ako planiraš biti paradajz turista, ok, ali opet ćeš izletiti dvjestotinjak eura za nabavke (hljeb, salame, voće, povrće, voda, grickalice, ribu itd). Ako planiraš jesti vani po restoranima jer si došao na odmor i ne želiš pola jutra provesti u kuhinji praveći paradajz sendviče, treba ti opet 500 eura. Uz to, ideš autom - gdje je benzin, najskuplje putarine u Evropi, trajekti isl. Naravno, možeš naći smještaj koji je jeftiniji ali će biti neka buvara. Možeš svakako naći i skuplji.
Za nekoga ko nema kuću na moru, Hrvatska naprosto nije isplativa. Ne zato sto je bolesno skupa, nego zato sto za te pare možeš naći puno bolje aranžmane. O ljubaznosti domacina da ne pričamo. Grci i Turci samo sto ti ne nude pušenje kurca jer si im došao u goste. Dalmatinci bi najradije da im posaljes pare, ali ne dodjes.
E tek se onda na to nakalame izlasci. Meni su starci zadnje dvije godine isli u Antaliju. Nekih 800 eura po osobi, avion, hotel od 5*, puni pansion, u hotelu diskoteka, barovi isl gdje gosti piju besplatno. Znaci, pijes sta hoces i koliko hoces, samo das karticu od sobe. To su sad Turci uveli. Pun kurac moje raje zato ide u Tursku. Platiš aranžman i ne moraš vani piće plaćati - u hotelu partijas besplatno.